Miami top 10 / tien tips / winkelen

 home reisinfo vakantie cookiebeleid linkscontact 

Miami Beach

Art Deco District

winkelen

uitgaan

hotels

Miami met de auto

rondvaart & cruise

Florida Keys

Everglades

zien & doen

reisinformatie

MIAMI TIP 3: WINKELEN

In Miami en Miami Beach kun je uitstekend winkelen. Er zijn een aantal shopping malls verspreid over de stad en een aantal leuke toeristische gebieden waar je gezellig kunt winkelen.
Of winkelen in Miami goedkoop is hangt vooral af van de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van onze eigen euro. In de regel is het kun je hanteren dat als je voor één dollar minder betaalt dan € 0,90/0,95 het in Miami meestal goedkoper is dan bij ons in Europa. Het soort producten en de afkomst is ook nog van invloed. Zo zal het prijsverschil voor Europese producten die in Amerika geïmporteerd worden niet zo groot zijn dan Amerikaanse koopwaar. Naast de prijzen kunnen ook het soort producten een reden zijn om juist in Miami of elders in Florida te shoppen. Zo is er een grote kans dat nieuwe gadgets en elektronische producten hier eerder verkrijgbaar zijn dan bij ons, zeker als het om Amerikaanse merken gaat.

Goedkoper
Sommige artikelen zijn in Miami, Florida en de rest van Amerika in de regel goedkoper dan bij ons, tenzij de dollarkoers ongunstig is voor ons. Het gaat dan vooral om Amerikaanse merkkleding, sportkleding en sportschoenen. Wie badkleding zoekt zal daar in Miami naast een ruimere keuze vaak ook een betere prijs betalen. Hoewel muziek- en beelddragers zoals CD's en DVD's in Nederland steeds sneller dalen in prijs, is het als het gaat om albums of films die net uit zijn in de regel goedkoper om in Amerika te kopen.
Ook aantrekkelijker om te kopen in Miami zijn tassen en koffers van Amerikaanse merken. Voor Samsonite koffers kun je vooral in en rondom Flagler Street leuke deal sluiten als je niet persé het nieuwste model wilt hebben. Cash betalen kan je vaak nog wat extra korting opleveren.

 

Sales tax
Voor Europeanen is het vaak even wennen: de winkelprijzen worden vrijwel altijd aangeduid exclusief de sales tax, wat vergelijkbaar is met onze BTW. Deze sales tax wordt per staat vastgesteld, voor Florida is dat momenteel 6%. Dit is echter een minimum aan sales tax, want elke county kan een (vaak zeer geringe) opslag vaststellen. Hierdoor ontstaan kleine verschillen in de uiteindelijke sales tax per county. Zo is de sales tax in Miami-Dade County, waar Miami toe behoort, momenteel 7%. In Broward Count, waar de stad Fort Lauderdale dat zowat grenst aan Miami zich bevindt, betaal je 6%.

Afdingen
In de winkels in de grotere winkelcentra en in winkels van ketens of grote merken is afdingen niet gebruikelijk. Korting vragen bij een grotere afname kun je wel proberen. In zelfstandige winkeltjes die vaak niet merkgebonden zijn is afdingen al een stuk eenvoudiger. Verwacht hier echter geen wonderbaarlijke kortingen zoals je ze bijvoorbeeld in Turkije of Egypte wel denkt te behalen.

Valuta
Betalen in Miami doe je met Amerikaanse dollars. Betalen met vreemde valuta zoals voor Amerikanen de euro is niet gebruikelijk. Als ze het wel accepteren zal het zijn tegen een zeer ongunstige wisselkoers.
Betalen met credit card is zeer normaal in Amerika. Omdat de winkeliers er redelijk hoge kosten over moeten betalen (gemiddeld zo'n één tot twee procent) kun je meemaken dat men je daarom vraagt of je contant wilt afrekenen.

Winkelcentra & winkelstraten
Miami en Miami Beach kennen een aantal uitstekende winkelgebieden. We zetten er een aantal op een rijtje:
1. Aventura Mall - gelegen in de wijk Aventura in het noordoosten van Miami vind je deze grootste shopping mall van de stad. Eén groot overdekt complex omgeven met parkeerplaatsen bieden twee verdiepingen aan winkelplezier. Hier vind je ook vestigingen van grote Amerikaanse ketens zoals Sears en Macy's. Het is een winkelcentrum zoals je die in veel steden tegenkomt en daarom weinig uniek. Het aantal winkels en het assortiment maken dit wel tot een winkelcentrum dat je moet bezoeken als je wilt gaan winkelen in Miami.
Site: http://aventuramall.com/
2. Bayside Market Place - gelegen in het noordwesten van Downtown Miami, vlakbij exit 1 van de MacArthur Causeway (I-395) naar Miami Beach. Niet het grootste, niet de beste, niet de goedkoopste. Wel een plekje dat je zeker moet bekijken als je Miami bezoekt, al is het alleen maar om de sfeervolle setting en de gunstige ligging ten opzichte van het centrum van Miami. Het winkelcentrum zelf bestaat uit tientallen winkeltjes en tientallen losse kraampjes die vooral gericht zijn op toeristen. Dit is dé plek om Miami souvenirs te kopen. Verder zitten er ook een aantal gewone winkels tussen waar je zeker als toerist ook goed inkopen kunt doen. Op de 1e verdieping zit een foodcourt waar je meerdere eettentjes bij elkaar hebt zitten. Op de eerste verdieping zit ook een vestiging van Hooters waar serveersters in weinig verhullende kleding de gasten voorzien van bier, fris en eten. Op de begane grond zitten een paar horecazaken. Als je geluk hebt kun je hier ook van wat livemuziek genieten. Centraal in Bayside vind je aanlegplek van de vele rondvaartboten die je de mooie plekjes van Miami en vooral Miami Beach laten zien. In de directe omgeving van Bayside Marketplace heb je Flagler Street waar je uitstekende koopjes kunt doen, het Bayfront Park, de American Airlines Arena en de Freedom Tower.
Site: http://www.baysidemarketplace.com
3. Coconut Walk - in de wijk Coconut Grove vind je dit vrij kleine winkel- en uitgaanscentrum. Toen Coconut Walk ontwikkeld werd bestond het uit het huidige winkelcentrum, het daarnaast gelegen Streets of Mayfair en een vestiging van het inmiddels al lang gesloten restaurant Planet Hollywood. Streets of Mayfair heet tegenwoordig Shoppes at Mayfair en de Coconut Walk is uitgebreid tot een levendig uitgaans- en winkelgebied van enkele straten groot. In het Peacock Park worden regelmatig tentoonstellingen, optredens en andere evenementen georganiseerd.
Site: http://www.coconutgrove.com
4. Lincoln Road - gelegen tussen 16th en 17th Street in Miami Beach vind je Lincoln Mall, wat een straat is die hoofdzakelijk uit voetgangersgebied bestaat. In het oostelijke stukje waar wél auto's rijden vind je een aantal elektronicazaken, enkele kledingzaken en een schoenenzaken. Het voetgangersgedeelte is een mix van winkels met restaurantjes en gezellige terrasjes. Vooral in de avonduren is dit een vrij sfeervol stukje van Miami Beach. Om de hoek, op Washington Avenue, vind je een aantal kleine kledingzaakjes die op het eerste gezicht niet zo interessant eruit zien. Liefhebbers van Levi's kunnen hier wel goedkoop jeans kopen.
Site: http://www.lincolnroadmiamibeach.com
5. Bal Harbour Shops - in de sjieke wijk Bal Harbour vind je bijpassende winkels. Als je hier voorbij de etalages loopt zoek je meestal tevergeefs naar prijskaartjes. Dity zijn niet de soort winkels waar men naar de prijs vraagt, het zijn vooral de dames en heren met een welgevulde beurs die hier inkopen komen doen. Op de winkelruiten prijken namen als Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Prada, Cartier en Oscar de la Renta.
Site: http://www.balharbourshops.com
6. Miracle Mile - in de wijk Coral Gables heeft een deel van Coral Way de prachtige naam Miracle Mile gekregen. Dit is een winkel- en restaurantgebied dat redelijk dichtbij de luchthaven van Miami ligt (ongeveer 5 kilometer). Omdat de winkelpanden niet zo kolossaal zijn heeft het winkelgebied een vrij relaxte sfeer. Het aanbod van winkels is vrij divers. Of het gebied de moeite is om er speciaal naartoe te rijden? Ik denk het niet. Maar als je dan toch onderweg bent naar de Venetian Pool of het Biltmore hotel in Coral Gables dan is de kans groot dat je er praktisch doorheen rijdt. Dan kun je toch net zo goed hier eventjes rondkijken en eventueel een hapje eten.
Site: http://www.shopcoralgables.com

Meer Miami?
Miami reisinfo
Miami Beach reisinfo
zomervakantie in Miami
winterzon in Miami
 

Miami startpagina Miami zonkalender Miami informatie alles over Miami weer & klimaat van Miami zomervakantie Miami winterzon in Miami